Expostitie 'Sensitive Values' 15 juni t/m 21 juli 2024 in de Vishal HaarlemOPEN Dinsdag t/m Zaterdag 11:00 - 17:00 uur, Zondag 14:00 - 17:00 uur.

ADRES Grote Markt 20, Haarlem .

KUNSTENAARS Chant van Lieshout, Esther Hoogendijk, Nynke Deinema, Susana Mulas Lastra, Charlotte Schrameijer, Sylvia Hubers en Esther Koeman (curator).

OPENING Vrijdag 14 juni om 17.00 uur door Alex de Vries, bekend als schrijver over kunstenaars, met poëzie-performance door voormalig stadsdichter van Haarlem Sylvia Hubers.

14 Juni opent Alex de Vries de expositie ‘Sensitive Values’ in de Vishal Haarlem. Zeven kunstenaars tonen uiteenlopend werk over verborgen diepgewortelde waarden. De expositie is te bezoeken van 15 juni tot en met 21 juli.

“Waarde hebben, en er blijk van kunnen geven, betekent tweemaal meer waarde hebben”, filosoof Baltasar Gracián.


Deze uitspraak, van filosoof Baltasar Gracián, is het uitgangspunt van de nieuwe tentoonstelling ‘Sensitive Values’. Soms zijn waarden aan het oog onttrokken of onopvallend aan de oppervlakte aanwezig; speels, pril en sensitief. Ze hebben een natuurlijke schoonheid en kracht die universeel zijn in de samenleving. Hoe laat je ze tevoorschijn komen in al hun kwetsbaarheid en levendigheid?
Ontdek hoe zeven kunstenaars de essentie van waarde en expressie verkennen. Ze laten zien dat verborgen diepgewortelde waarden ertoe doen en pas betekenis krijgen als je ze aan het licht brengt. Foto's, tekeningen, objecten en gedichten versterken elkaar, resoneren door de ruimte en nemen je mee alsof er ieder moment iets staat te gebeuren. De expositie nodigt uit tot reflectie en introspectie over de manier waarop we waarden delen en uitdragen naar anderen. Het legt daarmee een kiem tot meer bewustzijn: gevoelens en herinneringen worden in vele kleuren wakker gekust.


14 Juni om 17:00 uur opent Alex de Vries, bekend als schrijver over kunstenaars, de expositie en geeft voormalig stadsdichter van Haarlem Sylvia Hubers een poëzie- performance. Te zien zijn groeiende installaties en sculpturen, foto’s, tekeningen, film, papercut collage en poëzie.


Chant van Lieshout zoomt in op kleine werelden om de alledaagse realiteit te ontvluchten. Compassie voor buitenbeentjes in combinatie met humor resulteert in tragikomische beeldtaal.

Esther Hoogendijk laat haar objecten langzaam veranderen van vorm, kleur en materie. Het werk toont de natuurlijke en menselijke invloeden bij het verstrijken van tijd, alsof er steeds iets gebeurt.

Nynke Deinema toont met het project ‘Female Hands’ bewerkte foto’s van vrouwenhanden uit schilderijen van ‘oude kunst’. Het werk is zacht, tactiel en tegelijkertijd aangetast.

Susana Mulas Lastra gebruikt papier als microscoop om dichtbij de onzichtbare natuur te komen. Haar tekeningen laten een kleurrijke, bijna tastbare wereld zien.

Sylvia Hubers brengt rechtshandige proza-miniaturen en linkshandige tekeningen bij elkaar. De associatieve woord- en beeldcombinaties zwieren het stof van de alledaagse werkelijkheid.

Charlotte Schrameijer zoekt naar balans tussen de destructieve kracht van mensen en de verleiding van schoonheid. Tussen gelaagdheid- en het uiteenvallen van het beeld, tussen kracht en fragiliteit.

Esther Koeman (curator) zoekt naar verbondenheid in ruimte, tijd en taal binnen maatschappelijke verandering. Objecten ondergaan een lichtvoetige touch, soms met een knipoog.

Prijslijst

Foto's van de expositie

Publicaties in media:

Trendbeheer - er uit halen wat er in zit | openingswoord door Alex de Vries
Haarlems Dagblad
Kunstlijn Haarlem s
Blog Sandra Mackus


Deze expositie is tot stand gekomen met medewerking van Cultuurfonds, Amartefonds, Jaap Harten Fonds, Susana Mulas Lastra en anderen.


 

 

 © esther koeman