installatie dear 2021

Met dierlijke drang vormt de mens in hoog tempo landschappen naar zijn hand. Stellen we onszelf centraal of de natuur? Het resulteert in ecologische veranderingen die ons bestaan beïnvloeden. Het veranderde landschap weerspiegelt de cyclus van de natuur, met haar ondergang en wederopstanding. Wat is ons dierbaar? Het doet verlangen naar hoe het ooit was, maar wat voorbij is, transformeert. Het gewei van het hert staat hier symbool voor; in de lente werpt het hert zijn oude gewei af voor een nieuwe kans om aan te groeien.

materiaal: wielren stuur met 10 achteruitkijk spiegels


installatie / kamer met noorderzon 2021

Licht bepaalt hoe we de omgeving ervaren. Het maakt of breekt onze emoties. Wie deze ruimte binnenkomt, wordt overweldigd door wit licht. Het noorderlicht wordt gevangen op de muren en creëert een vervreemdende indruk.

materiaal: muurschildering op schaal met objecten


installatie / takomaki 2020

Deze installatie gaat over de maakbaarheid van voedsel. Traditionele gerechten bestaan niet meer alleen uit lokale traditionele ingrediënten, maar komen soms van ver weg. Takomaki betekent octopus en is de naam van mijn poffertjespan die ik als basis heb gebruikt. De blauwe rondjes zijn gedroogde desserts.

materiaal: gekleurde toetjes van zeewier op ramen van Nederlandse boerderij
format: 61 x 61 x 61 cm


installatie / aikon-C 2020

76 dagen duurde eerste lockdown. Contact en hygiëne zijn nog nooit zo belangrijk geweest. De mobiele telefoon is een verlengstuk van ons als persoon geworden; een kostbaar en verkwistend ding. Voor elke dag maakte ik een Aikon-C.

material: zeep met gerecycled bloedkorraal / 76 stuks
formaat: mobieltje 2 x 4,5 x 11 cminstallation / waterdragers 2.0 / wild kamperen 2020

Wildkamperen is leven in een omgeving die niet de jouwe is waarin je één wordt met de natuur. Wildkampeerders leggen lange afstanden af, en trekken buiten de gebaande paden. De beelden die ik heb gemaakt vallen buiten de randen van de dummy pagina's. Het beeld in het midden is een schaduw van een man op een beest, de natuur aan het temmen.

materiaal: cut-out foto's op een tot object gemaakte dummy
formaat: 38 x 38 x 15 cm


installatie / boezembeurs 2020

Het vermogen tot lichamelijk genot en het vermogen tot overgave en uitwisseling is ieder aangeboren. De basis hiervoor is de kracht van geborgenheid. Dit oergevoel wordt doorgegeven, ontdekt en gekoesterd, maar ook afgemeten aan wat een ander ervan vindt. Ieder gaat daar op zijn eigen manier mee om. Afgebeeld zijn met de hand geborduurde boezems.

zacht materiaal gevoerd tasje
materiaal: kalfsleer / metaal / hand geborduurd/ binnenkant imitatiebont
formaat: 15 x 8 x 20 cm a piece


installatie / digibiecht 2019

Hoe gaat je om met je online gegevens? Facebook, Twitter, Snapchat, Instagram. Op elk digitaal medium kun je naar keuze iedereen zijn. Toch laat je heel persoonlijke meningen en foto's achter. In hoeverre is wat je digitaal achterlaat jij, echt en eerlijk? Licht jezelf in en stuur je bekentenis naar digibiecht@gmail.com en ontvang een antwoord.

materiaal: bidstoel met moederbord / blacklight / elektrische tape / fluor stickers
formaat: ruimte 4 x 3 x 3 m


installatie / roots 2019

Verlichting in het vinden van een plaats van evenwicht en vrede. Veel mensen die dagelijks reizen op zoek naar vaste grond stuiten op weerstand. Ontheemd, zwervend, uitgeteld, een nieuw bestaan opbouwend.

materiaal: 7 verschillende bomen uit mijn eigen tuin / 7 panscheppen / 1x1m doek / wit touw en verf
formaat: object 4 x 1 x 1 m


© esther koeman