tekst biografie

De wereld is steeds in ontwikkeling en beweging. Of het nu gaat om evolutionaire, maatschappelijke aanpassingen of innovatieve uitvindingen. Zelfs de kleinste dingen zijn onderhevig aan veranderingen en hebben invloed op wat je hoort, ziet en voelt. Esther Koeman is geboeid door deze veranderingen.

In de kern van haar kunstenaarschap laat zij daarom herkenbare dingen zien zij conditioneert tot een nieuw subtiel beeld. Alledaagse fenomenen kunnen het vertrouwde verschijningsvorm verliezen. Koeman werkt volgens thema’s die veel te maken hebben met de kwetsbaarheid binnen deze veranderlijke wereld.

Ze trekt ons als kijker mee in een wereld van verrassingen, verbazing en laat ons soms vertwijfeld met vragen achter. Het werk oogt speels en eenvoudig, maar voor ieder werk wordt er onderzoek gedaan en elk gevonden materiaal wordt bewerkt. Koeman verkent de directe omgeving waarin kleine dingen belangrijk zijn geworden.
Om tot een eindwerk te komen worden er schetsen en proefopnames gemaakt. Zij vervaardigd zelf objecten die tot in detail worden uitgewerkt. In haar kunstenaarschap bleek uiteindelijk het experimenteren met van fotografie, tekenen/schilderen, objecten en installaties het beste aan te sluiten bij haar passie voor kunst. Omdat zij deze technieken mixt noemt zij haar werk Mixed Media kunst.

Koeman studeerde aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Na haar studie is Koeman in vele uithoeken van de wereld geweest. Zij heeft gewoont in Pakistan en Portugal waar de passie voor fotografie ontstond.
Eenmaal terug in Nederland ging zij aan de slag als grafisch vormgever en art director. Door het plezier wat zij kreeg om mensen op weg te helpen, is zij de opleiding 1ste graad Kunsteducatie aan de Breitner Academie (voorheen AHK) gaan volgen om haar liefde voor kunst over te dragen aan anderen.